O proizvodima za zaštitu od sunca

O proizvodima za zaštitu od sunca

kako se zaštititi od sunca

zaštita od sunca

Proizvodi za zaštitu od sunca !

Na tržištu postoji vrlo veliki broj proizvoda  za zaštitu od sunca; neki su više, a drugi manje kvalitetni!

No, većina proizvoda sadrži tzv. kemijske filtere- koji se aktiviraju kada sunčeve zrake uđu u kožu te ih tada upijaju ili raspršuju.

U nekim proizvodima za zaštitu od sunca prisutni su pak tzv. fizikalni ili mehanički filteri, koji ultraljubičaste zrake odbijaju ili raspršuju već na površini kože.

Prvi su prisutni u najvećem broju preparata, dok su potonji, tzv. mehanički filteri, češće prisutni u preparatima namijenjeni djeci i osobama sa izrazito osjetljivom  ili alergijama sklonoj koži (npr. atopijskom dermatitisu).

No, svima je zadaća, da štite kožu od oštećenja i sprečavaju prodiranje sunčevih zraka u dublje slojeve kože.

Vrlo je važno, da proizvodi za  zaštitu od ultraljubičastih (UV) zraka A i B spektra. Na ambalaži će zaštita od UVB zraka biti označena kraticom SPF (Sun Protection Factor).

Ona označava koliko se puta dulje možemo izložiti suncu, a da pritom ne dođe do razvoja opeklina.

Npr. ako na suncu bez zaštite pocrvenimo za deset minuta, krema sa SPF 30 nam omogućava da na suncu ostanemo 30 puta duže, tj. 300 minuta.

No, vrlo je važna i zaštita od zraka UVA spektra. One u kožu prodiru dublje od zraka UVB spektra, te znatno pripomažu  oštećenjima, alergijama i starenju kože.

Stoga od proizvoda za zaštitu od sunca očekujemo, da su širokog spektra tj. da nas podjednako štite od zraka UVA i UVB spektra.

Proizvode za zaštitu od sunca potrebno je nanijeti pola sata prije izlaska na sunce, te ponavljati njihovo nanošenje svaka dva do tri sata ili čak i češće ( nakon kupanja, tuširanja…).

No  moramo naglasiti, da ni jedan preparat ne pruža stopostotnu zaštitu!

Također je važno da  preparate na kožu nanosimo ravnomjerno i ne razmazujemo ih previše, jer vrijednost  njihove zaštite ubrzo pada na trećinu ili čak polovinu one označene na ambalaži! 

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr