Jedan od najvažnijih problema kože lica, sa kojim se susreće relativno veliki broj žena, su hiperpigmentacije.

Melanin je prirodni pigment, koji daje boju našoj koži, a štiti nas i od štetnih učinaka sunčevih zraka. No pojačana proizvodnja melanina u donjim dijelovima površinskog sloja kože, te njegovo pomicanje i prekomjerno nakupljanje u površinskim slojevima kože, uzrokom su pojavi tamnih mrlja- hiperpigmentacija.

Brojni su razlozi koji uzrokuju ove promjene u rasporedu i količini pigmenta u našoj koži. Najvažniji među njima su pretjerana izloženost ultraljubičastim zrakama, te utjecaj hormona-osobito spolnih hormona tijekom trudnoće ili uzimanja kontraceptiva, kao i hormona štitnjače kod bolesti ove žlijezde.
No, hiperpigmentacije mogu nastati i nakon upale (npr akni), povrede ili ranjavanja kože.
Borbu sa neuglednim mrljama potrebno je započeti što ranije, djelujući na svim nivoima, od proizvodnje, transporta pa do gomilanja pigmenta u površinskim slojevima kože; pazeći pritom da preparati nisu agresivni i štetni za našu kožu.

Ovisno o tipu kože, lokalizaciji i dubini pigmentacija, dermatolog će predložiti najprikladniji način liječenja.

Kojična kiselina, ambla (indijski ogrozd), vitamin C i glikolna kiselina, samo su neke od aktivnih tvari koje će udruženim djelovanjem smanjiti proizvodnju melanina, zaustaviti njegovo „putovanje“ na površinu kože i izazvati ljuštenje već postojećih, površinsko smještenih nakupina pigmenta.

Da bi rezultati uklanjanja pigmentacija bili bolji i brži, vrlo često se uz kućnu terapiju savjetuju i profesionalni tretmani. Oni uključuju specijalno pripremljene kemijske pilinge koji će izblijediti postojeće pigmentacije i ubrzati obnovu kože.

Potrebno je naglasiti da izloženost suncu može uzrokovati tamnjenje postojećih pigmentacija, kao i stvaranje novih, pa je stoga vrlo važna zaštita kože od sunca preparatima širokog spektra, tokom cijele godine!

kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr