Madeži

pregled madeža

najbolji pregled madeža varaždin

Madeži (lat. nevusi ) mogu se pojaviti bilo gdje na koži, obično do dvadesete godine života (neki i kasnije) i najčešće su svijetlo do tamno smeđe boje. Smeđa boja potječe od stanica zvanih melanociti, koji proizvode pigment melanin. Svatko od nas jih ima, nekad 40, pa i više.

Dok su ih ranije smatrali znakom ljepote, danas nam privlače pažnju zbog porasta broja „podivljalih“ madeža- malignih melanoma.

Svaki madež ima svoj razvojni ciklus koji može trajati i do pedeset godina.Tijekom ciklusa madeži se mogu mijenjati- neki mogu postepeno nestati, a drugi potamniti ili se povečati – osobito tijekom puberteta i trudnoće.

No, ne postoji kod svih jednaka opasnost. Studije pokazuju da pojedine vrste madeža imaju veći rizik od prosjeka, da postanu zločudni.

Opekline od sunca, pogotovo zadobivene u dječjoj dobi, povečavaju rizik od razvoja melanoma. Također i osobe sa velikim brojem madeža (100 i više ) spadaju u grupu gdje postoji veća mogučnost za razvoj melanoma. Prirođeni madeži, osobito ako su veći (1 cm i više ), češće pokazuju sklonost ka zloćudnoj promjeni; kao i tzv. displastični madeži.

Takvi se madeži često pojavljuju familijarno; veći su od ostalih, neravnomjerno obojeni i neoštro omeđeni. Svi navedeni madeži zahtijevaju redovito praćenje od strane dermatologa!

Vrlo je važno i samopregledavanje madeža, uz pomoć dva ogledala. Prati se promjena veličine, boje, oblika ili općenito izgleda madeža (tzv. ABCDE pravilo.)

Osobitu pozornost zahtijevaju novonastali madeži (nakon dvadesete godine života), jer čak i ako su mali ( manji od 5 mm ), mogu biti zločudni; kao i madeži koji svrbe, bole, krvare ili su „upaljeni“.

Iskusan će dermatolog već i kod manjih madeža, uz pomoć dermatoskopa, uočiti najsitnije promjene u strukturi te preporučiti njegovo odstranjenje; kako bi se izbjegle za život opasne situacije.

Izuzetno važna je i adekvatna zaštita na suncu- uz kreme, važna je i odgovarajuća odjeća.

Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem maila ili 042 302 904