Fotodermatoze

fotodermatoza varaždin

FOTODERMATOZE

Kada govorimo o fotodermatozama prvenstveno mislimo na bolesti kože koje su uzrokovane utjecajem ultraljubičastih zraka. Ponekad se promjene na koži javljaju bez dodatnog djelovanja tvari koje pobuđuju tj pojačavaju učinak UV zraka na kožu. To su promjene na koži, koje se nažalosr često vide, poznate pod nazivom opekline od sunca ili tzv. solarni dermatitis.

No, u nemalom broju slučajeva uz sunce na kožu djeluje i neke tzv. fotosenzibilizirajuće tvari. To su tvari iz okoline ili nastaju u organizmu kao produkti metabolizma, koje „pojačavaju“ učinak sunca na kožu; a s time i reakciju same kože. Fototoksične dermatoze nastaju kao posljedica zajedničkog djelovanja neke fotosenzibilizirajuće tvari i sunčevih zraka, stvarajući na koži reakciju sličnu opeklini. Fototoksične reakcije relativno su česte, jer gotovo svaka osoba može doći u dodir sa sumnjivom tvari koja će na koži, uz pomoć sunca izazvati određenu, često i vrlo burnu  reakciju.

Te fotosenzibilizirajuće tvari mogu djelovati preko kože nakon resorpcije iz probavnog trakta ( određene vrste lijekova,npr tetraciklini ) ili će na kožu doći preko direktnog dodira.

Jedna od najčešćih fototoksičnih reakcija je ona koja nastaje uslijed lokalne primjene fototoksičnih tvari iz kozmetičkih sredstava- parfema, krema, sapuna…Ta sredstva mogu sadržavati npr ulje bergamota, koje će nakon izlaganja suncu na koži izazvati pojavu crvenila te manjih i većih mjehura. Nakon nekog vremena na tim će mjestima zaostati ružne smeđe mrlje