Rozacea

poliklinika vivaderm rozacea

lječenje rozacee

Rozacea označava neugodnu, kroničnu bolest kože, centralnog dijela lica. Najčešće se pojavljuje u dobi između 40. i 50. godine, podjednako kod oba spola.

U mlađoj životnoj dobi često započinje kao sklonost k naglom i brzom crvenjenju kože; osobito kod naglih promjena temperature, u stanjima stresa i sl. Kasnije nerijetko prelazi u trajno crvenilo nosa, obraza, čela i brade. Iznimno, bolest može zahvatiti i kožu ušiju, prsa i gornjeg dijela leđa.

 

Početni simptomi ( crvenilo i pokoji prištić ) mogu se povući spontano, no kada promjene traju duže i ne nestaju, potrebno je potražiti savjet dermatologa.

Tada su najčešće na koži centralnog dijela lica vidljive crvenkaste, upalne promjene prekrivene sa gnojnim „kapicama“. Crvenilo postaje trajno, a uzrokovano je brojnim, sitnim kapilarama.

U uznapredovanim slučajevima rozaceje, razvija se i tzv. rinofima- „gomoljast nos“, uslijed bujanja vezivnog i lojničnog tkiva tog područja. Rinofima se češće pojavljuje kod muškaraca.

U oko 50% pacijenata sa rozaceom, upalom su zahvaćene i oči, što često zahtijeva dodatno liječenje.

Uzroci bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni. Vjeruje se da postoji prirođena osjetljivost kože i krvnih žila lica, na koje negativno utječu jaki začini, alkoholna pića, hormoni ( osobito tijekom menopauze ), bolesti probavnog trakta, izloženost toplini i sunčevu svijetlu… Često se takvi pacijenti, potpuno neopravdano, proglašavaju ovisnicima o alkoholu.

Terapija rozacee je vrlo zahtjevna i dugotrajna i mora se prilagoditi svakom pacijentu ponaosob. Uključuje specifičnu njegu, lokalne i sistemske antibiotike te druge protuupalne preparate… Primjenjuju se i posebne vrste pilinga koji smiruju upalu i crvenilo kože.

Uklanjanje upalnih i žilnih promjena kože moguće je i uz pomoć IPL uređaja.

Svim pacijentima preporučuje se izbjegavanje iritirajuće kozmetike, izloženosti vrućini, ljutoj i začinjenoj hrani, alkoholu te zaštita na suncu.

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr