Ultrazvuk je vrsta tehnike snimanja koja stvara slike vaših organa u realnom vremenu. Prilikom pregleda nema štetnog zračenja. Tijekom pregleda visokofrekventni valovi šalju se kroz tijelo, a sonda prima reflektirane valove i tako stvara sliku.

Snimanje ultrazvukom, poznato i pod nazivom „ultrazvučno skeniranje“ ili „sonografija“, uključuje izlaganje dijela tijela zvučnim valovima visoke frekvencije da bi se dobile slike unutrašnjosti tijela.
Kod pregleda ultrazvukom nema ionizirajućeg zračenja (poput onog koje se koristi u rendgenu), što znači da nisu štetni za ljudsko tijelo.

Snimanje ultrazvukom je neinvazivna medicinska pretraga koja liječnicima pomaže u dijagnosticiranju i liječenju medicinskih stanja.
Doppler ultrazvučni pregled može također biti dio pregleda ultrazvukom. Doppler ultrazvuk je posebna ultrazvučna tehnika koja omogućuje prikaz protoka krvi u krvnoj žili, uključujući velike arterije u tijelu i vene u abdomenu, rukama, nogama i vratu, kao i protok krvi unutar nekih organa.

Konvencionalni ultrazvuk prikazuje slike u tankim, ravnim dijelovima tijela. Napredak u ultrazvučnoj tehnologiji uključuje trodimenzionalni (3D) ultrazvuk koji podatke o zvučnim valovima pretvara u 3D slike.

Ultrazvuk je koristan način pregleda mnogih unutarnjih organa u tijelu, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

* srce i krvne žile, uključujući abdominalnu aortu i njezine glavne ogranke
* jetra
* žučni mjehur
* slezenu
* gušteraču
* bubrege
* mjehur
* uterus, jajnike i fetus kod trudnica
* oči
* štitnjaču i paratiroidnu žlijezdu
* testise
* prostatu

Za ultrazvuk i doppler pretrage nije potrebna nikakva posebna priprema.
Za UZV abdomena preporuča se konzumirati zadnji obrok 6-8 sati prije pregleda, a dan ranije izbjegavati hranu koja napuhava (proizvodi zrak u crijevima). Kod UZV mokraćnog mjehura važno je da mjehur bude ispunjen, no ukoliko ispunjenost ne bude dovoljna popit ćete nekoliko čaša vode i nastaviti obavljati pretragu.

kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikavivaderm.hr