Bolesti štitnjače spadaju među najčešće endokrinološke bolesti, moglo bi se reći da im pripada prvo mjesto. U ukupnoj populaciji oko 10 –tak posto ljudi, najčešće žena imaju neki od poremećaja vezanih za štitnjaču.

To je mala žlijezda s prednje strane vrata koja nalikuje leptiru, čija je uloga lučenje hormona (tiroksina- T4 i 3-jod tironina- T3). Ovi su hormoni vrlo važni za normalno odvijanje mjene tvari u našem organizmu. Kad štitnjača zbog bilo kakvih razloga ne proizvodi dovoljno hormona, ti se procesi usporavaju, a kad radi previše, dolazi do prekomjernog ubrzavanja metaboličkih procesa sa svim lošim posljedicama. Tu je još i treći hormon kalcitonin, čija je uloga manje jasna.

U normalnim uvjetima žlijezda proizvodi hormona točno koliko treba, ni previše, ni premalo. Stvaranje i lučenje hormona ovisi o unosu dovoljne količine joda u hrani, a pod kontrolom je nadređene žlijezde u mozgu – adenohipofize, koja preko svoga hormona koji stimulira štitnjaču (tireostimulirajućeg hormona – TSH) potiče štitnjaču da obavlja svoju funkciju. .

Ako maksimalno pojednostavimo probleme sa štitnjačom, oni se mogu povezati s promjenom njene veličine ili volumena, što je najčešće praćeno promjenom njene strukture i poremećajem funkcije – pojačanim ili smanjenim lučenjem hormona.

Dijagnoza bolesti štitnjače postavlja se na temelju:

• anamneze – opisa subjektivnih tegoba,
• pregleda – općeg i lokalnog (palpacija vrata),
• laboratorijskih pretraga, koje uključuju nalaze hormona štitnjače – T3, T4, (ili FT3, FT4 – ovo su slobodni hormoni štitnjače) i TSH, te antitijela štitnjače)
• ultrazvučni pregled štitnjače,
• citološka punkcija
• scintigrafija štitnjače
Sve ove pretrage se danas rade rutinski, osim citološke punkcije i scintigrafije, koje se rade samo kada je to nužno – punkcija radi preciznije dijagnoze i isključenja maligniteta, a scintigrafija, kao radioizotopna metoda kod hiperfunkcije štitnjače kad treba pokazati da li promijenjeno tkivo štitnjače (čvor) nakuplja radioaktivni jod (tada se zove vrući čvor) ili ne nakuplja (hladni čvor).

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr