Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, a označava tjelesnu težinu s indeks – om tjelesne mase većim od 30kg/m2.
Pretilost predstavlja čimbenik rizika za razvoj drugih patoloških stanja ili bolesti kao što su: metabolički sindrom, šećerna bolest, hiperlipidemija, hipertenzija, ateroskleroza, respiratorne bolesti, osteoartritis, bolesti žučovoda, maligne bolesti.

U širem smislu, prekomjerna težina označava tjelesnu težinu iznad normalne vrijednosti s indexom tjelesne mase od 25 do 29,9 kg/m2
U liječenju pretilosti koristi se suvremeni klinički pristup upotpiunjen holističkim pristupom u promjeni stila života kao osnovnog pokretača debljine i s tim povezane promjene prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja, jer preko njih nezdrav stil života uzrokuje debljinu.

Analiziraju se uzroci debljine, uočavaju prepreke u liječenju, a kroz zajednički razgovor iznalaze najbolja rješenja u promjeni stila života, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja.
Pri tom se daju preporuke o poželjnim promjenama uz objašnjenje smisla promjena i pružaju savjeti o načinu postizanja promjena, svladavanju problema i prepreka koji stoje na tom putu.

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr