Ukoliko ih se na vrijeme ne ukloni; varikozne vene,  mogu dovesti to značajnih zdravstvenih problema uzrokovanih povišenim tlakom u venama kao što su upale (tromboflebitis), lipodermatoskleroze i ulkusa koji teško cijele.

 

  1. Varikozne vene u nekih ljudi predstavljaju estetski problem, nose odjeću kojom pokrivaju noge i neugodno im je izlagati ih pogledima. Na taj se način ograničavaju u svojim sportskim aktivnostima, uživanju u odmoru i ostalim slobodnim aktivnostima.
  2. Varikozne vene su bolne. Povišeni tlak unutar vena dovodi do rastezanja stjenki, naprezanja glatkih mišića u srednjem sloju stjenke i vjeruje se da su opravo one odgovorne za nastanak bolnog stanja. Osim bolova mogu uzrokovati umor, svrbež, osjećaj probadanja, nemirnih nogu i noćnih grčeva. Svi navedeni simptomi nestaju ubrzo nakon liječenja.
  3. Mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja kože i ulkusa. Iako većina pacijenata s proširenim venama ne razviju ulkus, velik broj ulkusa na nogama je povezana s proširenim venama.

Prema preporukama National Institute for Clinical Excelence (NICE) Velike Britanije, primarna terapija u liječenju proširenih vena treba biti laserska ili RF ablacija. Te su preporuke izdane na temelju brojnih znanstvenih dokaza.

U odnosu na klasičnu kiruršku operaciju tzv. “stripping” pri kojoj se vena fizički izvlači iz noge, modernim se metodama liječenja unutarnji sloj vena (endotel) “oštećuje” termalnim, kemijskim ili mehaničko-kemijskim sredstvima nakon čega u venama prestaje protok i organizam ih s vremenom apsorbira te se pretvaraju u vezivno tkivo.

U Poliklinici Viva-Derm  koristimo nekoliko načina minimalno invazivnog liječenja:

 

Laserska ablacija (EVLA)

Laserskom se sondom isporučuje elektromagnetska energija koja zagrijava krv i oštećuje unutarnji sloj vene (endotel) te tako protok krvi u veni prestaje.

Radiofrekventna ablacija (RFA, VNUS)

Sonda za RF ablaciju direktno i kontrolirano zagrijava unutarnji sloj vene i na taj je način oštećuje, a što isto dovodi do prestanka protoka u veni.

Mehaničko kemijska ablacija (MOCA) – ClariVein

Ova tehnika koristi  kombinaciju mehaničkog oštećenja unutarnjeg sloja vene brzo rotirajućom žicom i istovremenim injiciranjem sredstva za sklerozaciju. Ne zahtijeva dodatnu anesteziju osim lokalne.

Ablacija cijanoakrilatnim ljepilom – VenaSeal

Kod ove metode vena se zatvara posebnim medicinskim cijanoakrilatnim ljepilom koje se isporučuje u lumen vene putem katetera i uz kontrolu ultrazvuka.

Ultrazvukom vođena sklerozacija pjenom – UGFS

Sredstvo za sklerozaciju u obliku pjene injicira se u lumen vene pod ultrazvučnom kontrolom, a rezultira u oštećenju unutarnjeg sloja vene i njenim zatvaranjem.

Transluminalna okluzija perforatora – TRLOP

Laserska ili sonda za RF ablaciju se pod kontrolom ultrazvuka uvodi u oštećen venski perforator koji se nakon injiciranja dodatne tumescentne anestezije zatvara korištenjem termalne energije

 

 

vrhunski stručnjaci za operacije vena u poliklinici vivaderm

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr