Madeži (lat. nevusi) mogu se pojaviti bilo gdje na koži, obično do dvadesete godine života (neki i kasnije) i najčešće su svijetlo do tamno smeđe boje.

Smeđa boja potječe od stanica zvanih melanociti, koji proizvode pigment melanin. Svatko od nas ih ima, nekad 40, pa i više. Dok su ih ranije smatrali znakom ljepote, danas nam privlače pažnju zbog porasta broja “podivljalih” madeža – malignih melanoma.

Svi madeži zahtijevaju redovito praćenje od strane dermatologa, no vrlo je važno i samopregledavanje madeža ( uz pomoć dva ogledala ). Dermatolog će uputiti pacijenta na što je potrebno obratiti pažnju. Prati se dakle: promjena veličine, boje, oblika ili općenito izgleda madeža; uz pomoć tzv. ABCDE pravila.

Osobitu pozornost zahtijevaju novonastali madeži (nakon dvadesete godine života), jer čak i ako su mali (manji od 5 mm), mogu biti zloćudni; kao i madeži koji svrbe, bole, krvare ili su “upaljeni”. Iskusan će dermatolog, već i kod manjih madeža, uz pomoć posebnog povećala tzv. dermatoskopa, uočiti najsitnije promjene u njegovoj strukturi, te preporučiti njegovo odstranjenje; kako bi se izbjegle za život opasne situacije.

Kontaktirate nas na 042 302 904 ili na info@poliklinikaVivaderm.hr