Color Doppler vena je pretraga koja se koristi u dijagnostici proširenih vena kao i otkrivanju ugrušaka (tromba) u površnim i dubokim venama nogu, uz procjenu brzine protoka krvi.

Najčešći simptomi oštećenja venske cirkulacije su oticanje nogu, bolovi, težina u nogama, pečenje i svrbež. Pretraga je posebno opravdana kod gangrenoznih promjena, oteklina nogu te vidljivo proširenih vena.
Color doppler ultrazvuk je potpuno bezbolan. Izvodi se u ležećem i stojećem položaju, prislanjanjem sonde na promatrane krvne žile.

Ova je pretraga dinamička, jer tijekom snimanja na ekranu vidimo subjektivni prikaz krvnih žila, zapravo njihov sadržaj tj. krvne stanice koje se kreću – cirkuliraju u raznim smjerovima.
Na taj način opisujemo krvne žile, otkrivamo jesu li krvne žile sužene, da li postoje plakovi na stijenkama krvnih žila (aterosklerotske promjene), je li protok krvi ubrzan ili usporen te otkrivamo da li postoje zastoji u cirkulaciji.
Tijekom snimanja na monitoru se prikazuje slika krvne žile, koju liječnik može isprintati i priložiti uz pisani nalaz.
Patološke promjene prikazuju se kao suženje ili potpuno začepljenje krvnih žila, što je najčešće kod ateroskleroze (arterije) ili tromboze vena.

 kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr