Demencija Alzheimerovog tipa je vodeća bolest današnjice, najčešća je od svih demencija i u stalnom je porastu. 1906. godine Alois Alzheimer je prvi puta opisao sindrom demencije kao psihički poremećaj koji je po njemu dobio ime Alzheimerova bolest (AB) odnosno Alzheimerova bolest je neurološki poremećaj koji dovodi do laganog propadanja mozga, dovodeći do problema s pamćenjem, svakodnevnim funkcioniranjem i ponašanjem.

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga koja dovodi do laganog propadanja mozga. Najčešće se javlja kod osoba starih preko 65 i 70 godina.
Simptomi Alzheimerove bolesti pojavljuju se postupno, kroz razdoblje od nekoliko godina i razlikuju se od osobe do osobe.
Prvi simptomi koji se pojavljuju obično su zaboravljivost i blaga konfuzija. Mogu se manifestirati na razini kognitivnih, funkcionalnih i bihevioralnih/psihičkih promjena.

Kognitivne promjene – oslabljeno kratkotrajno pamćenje, teškoće u donošenju odluka, smanjeno razumijevanje koncepata vremena i prostora, smanjena sposobnost za učenje i problem u prepoznavanju prijatelja i članova obitelji.
Trenutno ne postoji lijek koji bi zaustavio napredovanje Alzheimerove demencije. Antidementni lijekovi ublažavaju simptome demencije, no oni ne mogu spriječiti napredovanje promjena u mozgu, ali mogu ublažiti teškoće i usporiti klinički tijek bolesti na određeno vrijeme.
Najvažnije je pravovremeno i dosljedno liječenje svih oboljenja u ranoj i srednjoj životnoj dobi koja kasnije direktno ili indirektno mogu dovesti do oštećenja mozga: visok krvni tlak, dijabetes (šećerna bolest), povišene masnoće u krvi, višak tjelesne težine, fizička neaktivnost, nikotinska ovisnost, itd…

kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr