Primjena botoxa u liječenju kronične migrene

Migrena je kronična bolest obilježena recidivirajućom srednje do jako izraženom glavoboljom koja je često povezana s nizom simptoma autonomnog živčanog sustava. Ime bolesti potječe iz grčkog jezika ἡμικρανία (hemikrania), a znači “bol u jednoj polovici glave”, što dolazi od ἡμι- (hemi-), “pola”, i κρανίον (kranion), “lubanja”.

Glavobolja je tipično jednostrana (zahvaća jednu polovicu glave) i pulsirajuća, a traje od 2 do 72 sata.
Ostali simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, fotofobija (osjetljivost na svjetlost), fonofobija (osjetljivost na zvukove), a bol se obično pojačava pri tjelesnoj aktivnosti.

Oko trećine bolesnika s migrenskim glavoboljama doživljava simptome aure: prolazne poremećaje vida, osjeta, govora ili motorike koji ukazuju na skoru pojavu glavobolje.
Danas se botoks upotrebljava u liječenju više od 50 oftalmoloških, neuroloških, otorinolaringoloških, pedijatrijskih i ginekoloških poremećaja.
U neurologiji se često upotrebljava u liječenju mišićnih distonija poput tortikolisa – bolno izvijanje i asimetrija vrata zbog kontrakcije vratnih mišića.
Lokalne injekcije botoksa uspješno zaustavljaju neke vrste napada migrene ili umanjuju bolove u području čeljusnog (temporomandibularnog) zgloba.

kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr