Sa pilinzima uz pomoć voćnih kiselina, susrećemo se na svakom koraku- desetke, pa i stotine godina. To nije čudno, jer se od davnina težilo lijepoj, zdravoj i mladenačkoj koži.

Naime, već je Kleopatra koristila njihov izrazit utjecaj na kožu, kupajući se u mlijeku. Neko vrijeme izgubili su na popularnosti zbog iritacija koje su izazivali na površini kože.

No danas to više nije tako. Danas su kemijski pilinzi postali vrlo sofisticirani. Na površini izazivaju minimalne iritacije, dok iznutra, potiču vrlo snažnu obnovu i remodeliranje kože. Riječ je o velikoj obitelji prirodnih kiselina, koje se dobivaju iz voća, šećerne trske ili mlijeka. S obzirom na građu, razlikujemo tzv. AHA i BHA voćne kiseline; a njihove pozitivne učinke na koži uočavamo i nekoliko tjedana nakon posljednjeg tretmana.

Značajno je, da neke od njih, npr. mandeličnu kiselinu, možemo upotrebljavati i tijekom ljetnih mjeseci. Najpoznatije i najčešće upotrebljavane su glikolna, mliječna i piruvična kiselina; a nešto manje poznata je – mandelična kiselina. Općenito, AHA kiseline otpuštaju veze koje spajaju mrtve stanice površinskog sloja kože i na taj način stvaraju prostor za tvorbu novih, mladih stanica; dok istovremeno potiču tvorbu novih i kvalitetnih kolagenih i elastičnih vlakana u dubini. Neke kiseline, osobito priuvična, pokazuju i izrazito antibakterijsko djelovanje.

Uporaba spomenutih kiselina u niskim koncentracijama pridonosi svježijem izgledu kože; dok u višim koncentracijama, koje se upotrebljavaju u liječničkim ordinacijama, čak i dublje bore postaju znatno pliće, a uklanjaju se upalne i neupalne promjene kod akni, ublažuju se ožiljci, keratoze te izbjeljuju pigmentacije i mrlje. Među tzv. BHA kiseline spada salicilna kiselina. Vrlo se dobro otapa u mastima, pa je često prisutna u preparatima namijenjenim masnoj, aknastoj koži. Sa lakoćom otapa komedone i smanjuje upalu, pa se stoga često kombinira i sa AHA kiselinama u profesionalnim tretmanima, sa svrhom uklanjanja mitesera, upala i ožiljaka.

kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr