Dugogodišnjom aktivnošću pojedinih mišića čela ili područja oko očiju, nastaju duboke brazde kože tj bore.

Najčešće su prisutne kao poprečne brazde na korijenu nosa ili na čelu; kao ružno, uzdužno udubljenje između obrva ili “zrakaste” crte oko očiju.

Uzroci tih brojnih, mimičkih bora su neprestane kontrakcije mišića koji leže ispod kože. To dovodi do tužnog ili ljutitog izgleda lica. Sve te bore mogu se ukloniti jednostavnim postupkom- primjenom injekcije botulinum toksina. Botulinum toksin grupe A (Botox) pročišćena je supstanca koja se dobiva iz bakterije; a služi u svrhu blokade prijenosa signala sa živaca na mišiće ili žlijezde znojnice.

Prilikom injekcije vrlo male količine te supstance u određeni mišić lica, dolazi do blokade prijenosa živčanog impulsa upravo u taj mišić, što uzrokuje njegovo opuštanja i uklanjanje bora. Primjena Botoxa započela je još 1980 godine, u svrhu liječenja određenih bolesti mišića oka.1987. godine FDA (Američka udruga za kontrolu lijekova) odobrila ga je za primjenu i u estetske svrhe. Tretman uključuje injekcije malih količina botulinum toksina u određene mišiće lica – najčešće čela, područje korijena nosa, oko očiju …

To izaziva njihovo opuštanje i „izravnavanje“ bora. Zahvat traje svega nekoliko minuta, a potpuni efekt je vidljiv 3-7 dana nakon zahvata. Mišići su opušteni nekoliko mjeseci (prosječno 6), nakon čega se njihova aktivnost ponovno vraća. Tada je moguća ponovna primjena botulinum toksina. Prekomjerno znojenje se također liječi injekcijama Botox-a. Direktno u kožu pazuha, dlanova ili tabana apliciraju se male količine te supstance.

Nastupa blokada žlijezda znojnica koje su odgovorne za pretjerano znojenje. Samo jedan tretman može osigurati olakšanje koje traje mjesecima. Kod prekomjernog znojenja se injekcije botulinum toksina mogu ponavljati jednom ili dvaput godišnje kako, bi se i dalje održala “suhost” kože.

kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@poliklinikaVivaderm.hr